in

Segítség rejtvényhez 2. rész – meghatározások, válaszok

A rejtvényfejtés világában rengeteg kihívás és izgalom vár ránk. Az irodalmi alkotásoktól kezdve a történelmi eseményeken át a földrajzi nevekig, a rejtvények sokszínűsége próbára teszi tudásunkat. Ez a sorozat abban nyújt segítséget, hogy könnyebben megértsük a rejtvények gyakori meghatározásait és megoldásait.

Minden epizódban egy-egy fontos témakört dolgozunk fel, legyen szó híres művekről, személyekről vagy fogalmakról, amelyek gyakran szerepelnek a rejtvényekben. Célunk, hogy egyszerűen és gyorsan segítsünk a megfejtésekben, hogy a rejtvényfejtés öröme még nagyobb lehessen!

ABAFI – Jósika Miklós regénye
Az Abafi Jósika Miklós híres történelmi regénye, amely a magyar reformkorban játszódik. Az irodalom egyik klasszikusa, amely a nemesi világ konfliktusait és értékrendjét tárja fel.

ABAJGAT – Nyaggat
Az “abajgat” egy magyar kifejezés, amely arra utal, amikor valakit folyamatosan zaklatnak vagy nyaggatnak, általában apróbb, idegesítő kérdésekkel vagy kérésekkel.

ABAKUSZ – Oszlopfedél
Az abakusz az építészetben egy olyan lapos elem, amely az oszlop tetején helyezkedik el, és a terhet elosztja a fölötte lévő szerkezetre. Emellett egy ősi számolótáblát is jelent.

ABÁL – Szalonnát főz
Az abálás egy hagyományos magyar konyhai eljárás, amely során a szalonnát lassan forralják vízben, hogy megpuhuljon, és a füstölés előtt ízletesebb legyen.

ABALA – Szlovákiai település
Abala egy kis település Szlovákiában, amely a helyi hagyományok és kulturális értékek megőrzéséről ismert.

ABALIGET – Baranya megyei település
Abaliget egy festői kis település Magyarország déli részén, Baranya megyében. Híres a cseppkőbarlangjáról és a természeti szépségeiről.

ABÁLÓ – Szalonnát kövesztő
Az abáló egy személy, aki a hagyományos eljárás szerint köveszti, vagyis lassan főzi a szalonnát, hogy az puhább és ízletesebb legyen.

ABARAL/AMARAL – Brazil focista
Abaral, más néven Amaral, egy brazil futballista, aki technikai képességeiről és hatékony védekezéséről ismert.

ABÁROL – Szalonnát főz
A “szalonnát abárol” kifejezés a szalonna lassú főzésére utal, hogy az megfelelően megpuhuljon és ízletesebb legyen.

ABÁROLÁS – Szalonna kövesztése tájszóval
Az abárolás egy tájnyelvi kifejezés a szalonna főzésére, amelyet főként vidéki Magyarországon használnak.

ABASÁR – Hevesi település
Abasár egy kis település Heves megyében, Magyarországon. Történelmileg jelentős borvidékéről ismert.

ABASÁRI – Hazai rizling
Az Abasári rizling egy népszerű magyar borfajta, amely a Mátra vidéki borvidéken terem. Friss és karakteres ízéről ismert.

ABAÚJI TELEPÜLÉS – Arka
Arka egy kis település Magyarország északi részén, Abaúj megyében. Híres a természeti környezetéről és a hagyományőrző rendezvényeiről.

ABAY PÉTER – Vívó
Abay Péter egy híres magyar vívó, aki számos nemzetközi sikert ért el sportkarrierje során, és Magyarország egyik legelismertebb sportolója.

ABBA EBAN – Izraeli politikus
Abba Eban izraeli politikus és diplomata, aki jelentős szerepet játszott Izrael állam nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében, különösen az Egyesült Nemzetekben betöltött szerepe révén.

ABBÉ – Francia katolikus világi pap
Az abbé egy francia kifejezés a katolikus világi papokra, akik nem tartoznak egy szerzetesrendhez, de fontos egyházi szerepet töltenek be.

ABD – Arab szolga
Az “abd” egy arab szó, amely rabszolgát vagy szolgát jelent. Gyakran használt kifejezés volt az arab világban a középkorban.

Írd meg az eredményed!

Folytatjuk! Fejezd be az ismert magyar színészek nevét – jöhet a könnyed kvíz?

Íme a Napi észpörgető kvíz – a nyolcadik kérdés csavaros lesz!