in

A stressz és a világ változásainak összefüggései

Azt mindannyian tudjuk, látjuk, és közvetlenül a bőrünkön is érzékeljük, hogy sokkal nagyobb stressznek vagyunk kitéve ma, mint ahogy az korábban jellemző volt. Ez nem csupán amiatt van így, mert intenzívebbek a mindennapjaink, hanem azért is, mert a világ is megváltozott.

 

Hogyan kezelhetjük a lehető legjobban a helyzetet?

 

Konkrét kérdéseinkkel keressük meg bátran az Onlinepszichológus.net pszichológus válaszol rovatát, emellett pedig találjunk rá a működő megoldási stratégiákra. 

 

A problémamegoldás helyes útjai azok a megküzdési stratégiák, amelyek valóban hatékonyak lehetnek, a szociális támogatás megerősítése, ezen belül is a család megtartása, továbbá olyan értékek, viselkedések és normák megteremtése, és továbbadása, amelyek támogatják az emberiséget – ez lehet a helyes út mindenki számára. Ma már nem kizárólag az egyén, hanem a közösség érdeke is mindez.

Hirdetés

Változó világ, új kihívások

 

A mai világban megjelenő értékek – ami összefügg a világhelyzettel is, ami napjainkat jellemzi – nem szolgálják az emberiség túlélését. Az új nemzedékek nevelésének és így a családok szerepének a jelentősége minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált.

 

A kialakult válság egyik okozója az a szorongáskeltés, amely a tömegkommunikációs eszközökön keresztül mindannyiunkra rázúdul. Mivel az az ember, aki fél, mindig könnyen manipulálható, ezért komoly érdekek és pénzek gyűlnek össze mindennek a hátterében. Mindehhez kapcsolódóan az új ideológia a vágyak és ösztönök kielésére buzdít, ami egy állati szintre süllyeszti az emberiséget, ahol az élvezet és a pillanat varázsa válik az értékadóvá.

 

A szabadság azonban nem ezen az úton rejtőzik, hanem akkor élhetjük át, ha megvannak azok az információk, amelyek alkalmassá tesznek minket arra, hogy valóban megértsük, s akár megoldjuk az adott helyzetet. 

 

A szabadság ellenében hat az, hogy a szorongás általánossá tétele mellett a tudás valódi birtokosai csak részleteket osztanak meg az emberekkel, akik így végképp teljesen bejósolhatatlannak élik meg a jövőjüket, s immár a tehetetlenség mellé a félelem is állandó társunkká, életünk meghatározójává válik.

 

A kulcs a család

 

Nagyon fontos, hogy végre megértsük: a vezető halálokok, pszichés és testi megbetegedések között olyanok szerepelnek, amelyek kialakulásában lényeges szerepet töltenek be a magatartási kockázati tényezők. 

 

Ezekkel szemben lehetséges védekezni, amennyiben ennek módszereit elsajátítjuk, s a támogató, családi kapcsolatokon, valamint a tudáson keresztül átadjuk a következő nemzedékeknek. A helyes magatartásbeli, egészséges életvitelbeli cselekvések nem egyszerűen a szokás vagy szoktatás kérdései, hanem akkor működnek, ha életcélok és hatékony konfliktuskezelési, illetve megküzdési stratégiák társulnak hozzájuk.

 

A gyerek legfontosabb szocializációs közegét pedig a család adja, ezért ezt kell megerősíteni, s újraéleszteni eredeti, valós funkcióját, azt a valódi életközösséget, amelyben mindezek megtaníthatók a gyermek számára.

Írd meg az eredményed!

Szittya – válasz a rejtvényben

Rezgő pihenőszékek a babáknak