in

Cseh folyó és síkság – válasz rejtvényhez

Cseh folyó és síkság – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a cseh folyó és síkság más néven.

Íme a válasz: Haná

Mi a Haná?

A Haná a Cseh Köztársaságban 35 km hosszú folyó és egy mellékfolyó a Morava jobb partján . Ezért a Duna mellékfolyója .

Haná vagy Hanakia ( csehül : Haná or Hanácko , németül Hanna vagy Hanakei ) egy etnográfiai régió Közép – Morvaországban Csehországban . Magterülete a névadó Haná folyó mentén fekszik , Vyškov és Prostějov városok körül , de a közfelfogásban nagyjából megfelel az egész Felső – Morava -völgynek, amelynek természetes központja Olmütz . Ami a tényleges közigazgatási felosztást illeti, Hanakia fedi le a legtöbbetOlomouc régió és a dél-morva régió és a Zlín régió szomszédos részei .

Mi a síkság?

Síkságnak nevezzük a földfelszín azon részeit, ahol nagy területen nincsen 30 méternél nagyobb szintkülönbség, valamint majdnem vízszintes a terület (legfeljebb 6%-os lejtésig). Ha a síkság tengerszint alatt fekszik, akkor mélyföldről beszélünk, ha 0-200 méter magasságon, akkor alföldről. 200 méter és 500 méter tengerszinti magasság között hátságnak, 500 méter felett fennsíknak nevezzük a sík területeket.

Mi a folyó?

A folyó kifejezés egy természetes víztömeget jelent a szárazföldek belsejében, ami az állóvizekkel ellentétben állandó mozgásban van. A folyók egy forrásból vagy egy tóból erednek és egy másik folyóba, vagy valamely tóba, tengerbe, óceánba ömlenek. Vizük a gravitáció hatására a magasabb területekről az alacsonyabbak felé folyik. A víz mozgási iránya a folyásirány. A folyásirányba nézve bal kéz felől a folyó bal partja, jobb kéz felől pedig a jobb partja van. A folyó medre víz alatt található mélyedés a földben, amelyet víz által szállított hordalék (homok, kavics) borít.

 

Írd meg az eredményed!

Földalatti várbörtön – válasz rejtvényhez

Bevásárlólista kvíz 14. – Csak a memóriádra lesz szükség