in

Ghána régi neve – válasz rejtvényhez

Ghána régi neve – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi  Ghána régi neve.

Íme a válasz: Aranypart

Mi a Ghána?

Ghána, hivatalosan Ghánai Köztársaság (angol: Republic of Ghana) ország Nyugat-Afrikában, csupán néhány fokra északra az Egyenlítőtől. A greenwichi meridián a fővárostól néhány kilométerre keletre halad át. Keletről Togo, északról Burkina Faso, nyugatról Elefántcsontpart, délről pedig a Guineai-öböl határolja.

A középkorban létezett már egy Ghána állam, ahonnan az akan népek ősei erednek, az azonban nem is érintette a mai Ghána területét. A térség sok népvándorlást élt meg; az akánul beszélő népek a 15. század vége felé kezdtek beköltözni.A 16. század elejére az akánok szilárdan megalapozódtak a Bonoman nevű államban, amelyről később a Brong-Ahafo régiót nevezték el.

1600 körül a mai Közép-Ghána területén létrejött annak a királyságnak az alapja, amelyből később kialakult az Asanti Birodalom (wd). Ez a birodalom a 19. századig fennmaradt.

Az úgynevezett Aranyparton 1482-ben a portugálok felépítették Elmina erődjét. Ez lett az arany-, az elefántcsont- és a rabszolga-kereskedelem központja.

 

Írd meg az eredményed!

Szilícium ásvány – válasz rejtvényhez

Nyílvessző tartó tok – válasz rejtvényhez