in

Hány államilag támogatott félévem van?- Mutatjuk a választ!

Hány államilag támogatott félévem van? – Mutatjuk a választ!

 

Támogatott tanulmányokat összesen tizenkét félévig lehet folytatni.

Állami (rész)ösztöndíjas képzésben összesen tizenkét féléven keresztül lehet tanulni. ha ezt kimerítette a hallgató, akkor a további tanulmányai már csak önköltséges formában lehetségesek. Vannak azonban eltérő esetek, amikor a támogatott idő hosszabb is lehet. Például:

  • osztatlan képzés esetén, ha a képzési idő meghaladja a tíz félévet, a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév (például az általános orvos képzésben 14 félév);
  • a doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb 8 félév lehet, és nem számít bele a főszabály szerinti tizenkét félévbe;
  • a fogyatékossággal élő hallgató támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti.
  • A rendelkezésre álló támogatási idő igénybevételét nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte sem, de értelemszerűen csupán a támogatási idő fennmaradó részének erejéig lehet további állami ösztöndíjas tanulmányokat folytatni.
  • Ha valaki párhuzamosan több képzésre is jár, félévente minden képzésén elhasznál egy-egy félévet a támogatási idejéből.
  • Egy adott oklevél megszerzéséhez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott képzés képzési ideje.
  • A támogatási időbe beleszámít a megkezdett és aktívan folyó félév akkor is, ha a hallgató nem fejezi be a félévet – kivéve, ha betegség, szülés vagy más, a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni, és a hallgató indoklással ellátott erre vonatkozó kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta.
Írd meg az eredményed!

Izzasztóan nehéz kérdések VILLÁMKVÍZ 171. rész

Hány csontja van az embernek?- Mutatjuk a választ!