in

Híres spanyol barlang – válasz rejtvényhez

Híres spanyol barlang – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a híres spanyol barlang más néven.

Íme a válasz: Altamira

Mi az Altamira-barlang?

Az Altamira-barlang az őskőkorszaki művészet egyik legfontosabb lelőhelye. A spanyolországi Santandertől, Kantábria autonóm közösség székhelyétől mintegy 30 kilométerre, nyugatra, az Atlanti-óceán partján fekvő Santillana del Mar település központjától két kilométerre található.

A barlangot 1868-ban fedezte fel egy helybeli lakos, Modesto Cubillas, amikor vadászat közben a sziklák közti mélyedésben rekedt kutyáját akarta kimenteni.

A terület birtokosa, Marcelino Sanz de Sautuola (1831-1888) márki, amatőr paleontológus, bár Cubillas-tól, akit különböző kétkezi munkákra alkalmazott, tudott a földjén található barlangnyílásról, 1875-ig biztosan nem kereste fel, valószínűleg csak 1876-ban járta be. Ekkor felfedezett ugyan néhány absztrakt rajzolatnak tűnő ábrát, pl. ismétlődő fekete vonalakat, de ezeket nem tartotta emberi eredetűnek. Csak négy évvel később, 1879 nyarán, nyolcesztendős lánya kíséretében tért vissza. Eredeti célja az volt, hogy a barlangban olyan kovaeszközöket keressen, amilyeneket 1878-ban a párizsi világkiállításon látott. Az igazi felfedezést lánya tette, aki – míg apja a barlangnyílás kibontásával foglalatoskodott – beljebb merészkedvén egy oldalsó terem falán és mennyezetén megpillantotta az állatábrázolásokat.

Írd meg az eredményed!

Egyképes kvíz 18. – Csak a memóriádra lesz szükség!

Vadszamár – válasz rejtvényhez