in

Hogyan lehet változatossá tenni egy vállalati videokonferenciát vetélkedők segítségével?

Manapság a távmunka egyre inkább elterjed, így a videokonferenciák egyre nagyobb szerepet kapnak. Bár ezek általában a munkára korlátozódnak érdemes lehet egy kis szórakozást is belecsempészni. Már csak azért is mivel sokan szeretik az online játékokat, vagy éppen egy befizetés nélküli bónusz kínálta lehetőségeket. Ráadásul, ha egy érdekes kvízt csempészünk a megbeszélésbe, akkor nemcsak szórakoztató perceket okozhatunk a kollégáknak, de abban is biztosak lehetünk, hogy a csapat egységéért is sokat tettünk, ezek ugyanis csapatépítő hatással is bírnak. 

Miért van szükség virtuális csapat vetélkedőkre?

Számos előnye van annak, ha egy online megbeszélés során időnként időt szánunk egy-egy kvízre is. Ez ugyanis számos előnyt biztosít, és hozzájárul a csapat egységének a megteremtéséhez. Már csak azért is, mivel segíthet abban, hogy mindenki nyugodtan vágjon bele a megbeszélésbe. Ha például a heti meetinget egy kvízzel kezdjük, akkor segíthetjük a kollégákat abban, hogy ellazuljak, és teljes mértékben a megbeszélésre koncentráljanak. Emellett pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a csapattagok között jobb legyen a kommunikáció. Ez pedig végső soron jobb kommunikációt is fog eredményezni a munka során. Végül, de nem utolsó sorban pedig ahhoz is hozzájárul, hogy sokkal jobb hangulatúak legyenek a megbeszélések, amely ahhoz vezethet, hogy a kollégák sokkal lojálisabbak lesznek, sőt, akár még a mentális egészségük fenntartásához is hozzájárulhatunk. 

 

Virtuális csapat kvíz ötletek

Számtalan lehetőség van arra, hogy egy-egy izgalmas kvízt csempésszünk a megbeszélésekbe. Rengeteg féle olyan vetélkedő létezik ugyanis, amelyek szerepet kaphatnak az ilyen alkalmak során. A vicces kvíz kérdések például arra használhatóak, hogy a kollégák ellazuljanak. Emellett akár tudás alapú teszt is szerepelhet, amely lehetőséget ad arra, hogy többet megtudjunk a vállalatról, vagy éppen az iparági trendekről. Nézzük is meg az alábbiakban azt, hogy melyek a legnépszerűbb kvíz ötletek, amelyek felhasználhatóak egy-egy online megbeszélés során. 

Csapat vetélkedő

Ez egy rendkívül egyszerű ötlet, hiszen az a lényege, hogy a kollégák csapatokat alkotnak, és együtt próbálnak meg nyerni. A téma ebben az esetben bármi lehet, érdemes azonban olyan szórakoztató témákat választani, amelyek mindenki számára ismertek lehetnek. Ez a típusú kvíz bármikor alkalmazható, és kiválóan alkalmas a csapattagok közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az egyes csapatok folyamatosan változzanak, így biztosíthatjuk azt, hogy a kollégák sokkal együttműködőbbek legyenek egymással, és mindenki megismerhesse a másikat. Ez pedig hosszú távon azt fogja eredményezni, hogy a kollégák sokkal jobban megismerik egymást, jobb lesz közöttük a kommunikáció, amely végül a közösen végzett munkát is gördülékenyebbé, illetve sokkal eredményesebbé teszi majd. 

 

Kvíz a távoli munka tényeiről

Azzal együtt, hogy egyre többen dolgoznak otthonról, egyre kevesebb a lehetőség arra, hogy jobban, és mélyebben megismerjék a kollégák a vállalatot. Természetesen erre alapvetően a különböző belső képzések szolgálnak. Érdemes lehet azonban egy-egy megbeszélés során erre vonatkozó kvízeket is összeállítani. Ezek ugyanis játékos formában mutatják be az információkat, íg pedig biztosíthatjuk azt, hogy azok meg is ragadjanak, és biztos tudássá érjenek. Ez pedig több okból is hasznos lehet. Egyrészt növelhetjük a kollégák lojalitását, másrészt ezt a tudást beépítve a mindennapi munkájukba sokkal jobb kommunikáció érhető el például az ügyfelekkel, illetve a bedolgozó vállalkozások kollégáival is. 

Vállalati szóhasználat kvíz

Minden vállalatnak megvan a maga szóhasználata, azaz terminológiája. Sőt, sokszor ez akár osztályonként is változhat. Mivel azonban általában több osztállyal is együtt kell működni, érdemes lehet megismerni azt, hogy ki milyen kifejezéseket használ a munka során. Ezzel sokkal inkább gördülékenyebbé és eredményesebbé tehető a közös munka, hiszen nem kell azon gondolkozni, hogy egy-egy kifejezés, vagy éppen rövidítés mit is jelenthet. Ahhoz pedig, hogy ezeket megismerjék a kollégáink, a legjobb egy-egy kvízt használni. Ezzel ugyanis játékos formában mutathatjuk be a kifejezéseket, aminek köszönhetően az idegen terminológia nagy része egészen biztosan meg is marad a fejekben. 

Kvíz a globális üzletről

Természetesen a munka során nemcsak azzal érdemes tisztában lenni, hogy melyek a saját munkahelyünk legfontosabb adatai, illetve, hogy más osztályok milyen szavakat használnak. Azt is fontos tudni, hogy milyen környezetben működik maga a vállalat. Ebbe beletartozhatnak a versenytársak, a globális és üzleti feltételek és sok más, hasznos információ is. Ahogy az sejthető, ezek a kvízek kevésbé szórakoztatóak, ám annál inkább hasznosak. Éppen ezért érdemes lehet egy tudáspróba kvíz használata, hiszen ezzel rengeteg információ átadható úgy, hogy nem lesz túl megterhelő a kollégák számára. 

Ünnepi vállalati kvíz

Az pedig nem is lehet kérdés, hogy az ünnepek közeledtével érdemes lehet ezeket is belecsempészni a kvízekbe. Ezt pedig sokféleképpen megtehetjük. Helyezhetjük a hangsúlyt ismét a vállalat működésére, de akár egy-egy szórakoztató tesztet is összeállíthatunk a különféle hagyományokkal és népszokásokkal kapcsolatban.  

Hogyan hozzunk létre egy virtuális csapat kvízt

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy egy-egy Zoom konferencia előkészületei során, hogyan is hozzuk létre a kvízeket. Ehhez pedig nincs másra szükség, mint kiválasztani egy megbízható kvíz készítő oldalt, amelynek a használatával sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk. Emellett pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezeknek a célja a szórakoztatást, így próbáljuk meg a célnak megfelelően megfogalmazni a kérdéseket, illetve megfelelő képeket és illusztrációkat használni.

Írd meg az eredményed!

Elég okos vagy? Tudsz vagy beégsz? 3 KVÍZ vár rád!

20 emberből 10-nek beletörik a bicskája! MAGYAR SZAVAK KVÍZ