in

Indiai csőrős krokodil – válasz rejtvényhez

Indiai csőrős krokodil – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az indiai csőrős krokodil más néven.

Íme a válasz: Gaviál

Mi a krokodil?

A krokodilok (Crocodylia) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába tartozó egyik rend. Ma élő legközelebbi rokonaik a madarak (Aves), melyekkel Monofiletikus csoportot alkotnak. A krokodilok a hüllők osztályának Archosauromorpha alosztályágába tartoznak, legközelebbi rokonaik az Aetosauria, Phytosauria, Rauissuchia rendek. E négy csoportot Crurotarsi kládba vonják. Az ezzel testvércsoport Ornithodira kládba tartoznak a pteroszauruszok (Pterosauria) és a dinoszauruszok (Dinosauria), ahová a madarak is beoszthatók.

Mi a Gaviál?

A gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus) a hüllők (Reptilia) osztályának krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a gaviálfélék (Gavialidae) családjába tartozó faj.

Családjának és nemének az egyetlen élő faja.

A gaviálnak két populációja létezik: egyik Pakisztánban, az Indus folyó-rendszerében, a másik Indiában, Bangladesben és Mianmarban, a Mahánadi, a Gangesz, a Brahmaputra, a Kaladan és az Irrawaddy folyókban. A gaviál állományai az összehangolt védelmi és tenyésztési programoknak köszönhetően újra növekedésnek indultak, de még mindig veszélyeztetettnek tekintik a fajt.

Írd meg az eredményed!

Német filozófus – válasz rejtvényhez

Trója másik neve – válasz rejtvényhez