in

Izraeli sivatag – válasz rejtvényhez

Izraeli sivatag – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az izraeli sivatag más néven.

Íme a válasz: Negev, Gon

Mi a sivatag?

A sivatag olyan terület, amelynek víz háztartása állandóan veszteséges. Az ilyen helyeken az éves csapadék általában nem éri el a 250 mm-t. Vannak olyan helyek, ahol évekig nem esik az eső. A szárazság miatt a talaj terméketlen; többnyire csak a kimondottan szárazságtűrő és pozsgás fajok élnek meg itt.

Mi a Neger sivatag?

A Negev-sivatag, más néven a Negeb, (héberül: נגב „a Száraz”, a Bibliában a déli irányt is jelölte) mintegy 12 000 km² területével Izrael Állam közel 60%-át elfoglalja, a népességnek azonban alig tíz százaléka él itt.

Nyugatról az egyiptomi országhatár és a Gázai övezet, keletről az Arava-alföld, északon pedig a Gáza-En Gedi vonal és a Holt-tenger határolja.

A Negev annak a sivatagi övezetnek a része, amely az Atlanti-óceántól egészen Indiáig húzódik. A Negev északi és nyugati részén porózus, részben löszfelszínű síkság alakult ki. A déli táj sokkal változatosabb: hegyek, völgyek, és erózió alakította kráterek szabdalják, amelyek közül a legnagyobb és legismertebb a Maktes Ramon.

Amikor télen és tavasszal bő csapadék hull, a kiszáradt medrek hegyi patakokká változnak, és a sivatag egy rövid időre kivirágzik. A legmagasabb hegy az 1035 m magas Har Ramon. Elattól 25 km-nyire található a Timna Nemzeti Park, ahol ma is láthatóak a Kr. e. 3000-ben létrehozott rézbányák.

 

 

Írd meg az eredményed!

Agyaras cet – válasz rejtvényhez

Milánói operaház – válasz rejtvényhez