in

Miből készül a cérna? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Miből készül a cérna? Mutatjuk a választ!

 

varrócérna a cérnák egy speciális fajtája. A textilipari szaknyelvben cérna általában két vagy több fonal összesodrásával létrehozott termék. Attól függően, hogy hány fonalat  sodornak (cérnáznak) össze, két- vagy többágú cérnáról beszélünk. Ha több cérnát sodornak össze, akkor a termék neve: többszörös cérna. A cérnák között különösen fontos szerepet töltenek be a varráshoz használt cérnák.

Cérnákat (cérnázott fonalakat) használ a textilipar különféle kelmeképző eljárásokban  ezenkívül varrócérna formájában a textilruházati ipar, a bőr- és cipőipar, a kárpitosipar, a műszakitextil-gyártás, a gyógyászat számos helyen. Textilipari szempontból a cérna egy sajátos formájának tekinthető a sodrott (vert) kötél is.

A cérnagyártásban leggyakrabban pamutot, lent, poliamidot, poliésztert, valamint egyes speciális alkalmazási területeken poliakrilnitrint, aramidszálakat  rugalmas tulajdonságú poliuretán vagy  polibutilén  tereftalát (PBT) alapú fonalat,polipropilént, politetrafluoretilént  stb. használnak. Vannak olyan műszaki területek (pl. a szűrőszövetek gyártásában), ahol a felhasznált varrócérnának ugyanabból a nyersanyagból kell állnia, mint amiből maga a szövet készül, mert a használat közben ugyanazoknak a mechanikai, vegyi és hőhatásoknak kell ellenállnia, mint az alapszövetnek ill. a teljes készterméknek.

Írd meg az eredményed!

Miből készül a cigi? Mutatjuk a választ!

Miből készül a celofán? Mutatjuk a választ!