in

Miből készül a disznósajt? Mutatjuk a választ!

Miből készül a disznósajt? Mutatjuk a választ!

 

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a disznósajtot hagyományosan disznóöléskor készítették, és nem más, mint egy főtt fejhúsból, bőrből, fűszerekből, helyenként vérrel is keverve készült töltelék, amit elsősorban disznógyomorba töltöttek. A kész tölteléket megfőzik, préselik, majd füstölik, így kerül majd aztán a kamrákba, ahol a kolbászok mellett szintén sokáig eltartható. Az ismert mesében emlegetett kisgömböc szintén a disznósajt egyik megnevezése egyes vidékeken, másol a savanyú levesbe kerülő disznógyomrot nevezték így, de a népnyelvben illetik még disznófősajtpréshurkaszajmóka névvel is disznósajtot. Európa számos országában készül hasonló hústermék.
Kerülhet bele fokhagyma és pirospaprika, de egyikből sem rengeteg, fontos, hogy nem kolbászt készítünk, amiből aztán nem sajnáljuk az említett két hozzávalót, hanem egy olyan húsételt, amiben fontos, hogy érződjenek a húsok különleges ízei. Egyesek teljesen kihagyják a pirospaprikát és a fokhagymát, cserébe kerül bele kakukkfű,szerecsendió és akár citromhéj is. Mint a jó kocsonyánál itt is fontos, hogy a fejből és a bőrből kifőtt kollagén jól összetartsa a húst, valamint hogy megfelelő méretűre legyenek benne vágva a húsok. Ha túl kicsire van vágva, pépes lesz, ha túl nagyra, nem lehet kényelmesen enni.
Milyen húsok kerüljenek a disznósajtunkba? Ez is egyéni ízlés kérdése, van olyan változat, amelybe a disznó fején kívül kerül borjúhús, nyelv és kacsamáj is, mások maradnak a disznóságoknál: a lényeg, hogy a kollagénben gazdag fej és bőr ne maradjon ki, jól illik bele a nyelv és a füstölt tarja, a füstölt csülök is. Míg a boltokban disznósajtot gyakorlatilag bármikor vehetünk, házi változatot csak télen készítenek, mi is ekkor álljunk neki.
Írd meg az eredményed!

Miből készül a dejó? Mutatjuk a választ!

Miből készül a durumtészta? Mutatjuk a választ!