in

Miből készül a fondant? Mutatjuk a választ!

Miből készül a fondant? Mutatjuk a választ!

 

A klasszikus fondant (ejtsd: fondan) alapja nem más, mint porzselatin, porcukor, vaj és méz megfelelő arányú keveréke. A vajnak köszönhetően a fondant-nak alapvetően kellemes tört tojásszíne van, de ha kókuszzsírral készítjük, akkor egészen fehér alapmasszát is kaphatunk eredményül. A méz színe is befolyásolja a fondant színét, ha világos anyagot szeretnénk, akkor érdemes minél áttetszőbb mézet választani, például akácmézet. A méz helyettesíthető glükózsziruppal, kukoricasziruppal is, a zselatint pedig helyettesíthetjük agar agarral.

A fondant természetesen színezhető folyékony, gél vagy por ételfestékkel. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy míg a gélfesték vagy a porfesték a már bekevert fondant-hoz is adható, a folyékony festéket a zselatinhoz kell adni. Ha nem szeretnénk festékre beruházni, vagy ódzkodunk a mesterséges összetevőktől, akkor a fondant színezéséhez használhatunk meggylevet, céklalevet, instant kávéport, kakaóport vagy akár spenótport is. Ha igazán szép, homogén színű fondant-ra vágyunk, akkor a különféle porokat a már átszitált porcukorhoz is hozzáadhatjuk.

A minél szebb és jobban nyújtható fondant érdekében érdemes minél finomabb szemcséjű porcukrot használni. Ám a legfinomabb porcukor esetében is érdemes a felhasználandó mennyiséget a fondant készítése előtt alaposan átszitálni.

A vajjal készített fondant hűtést igényel, ha azonban kókuszzsírral készítjük el, akkor a fondant hűtés nélkül is sokáig eláll. A kész fondant-t célszerű fóliába csomagolni, s úgy a hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tenni. Az elkészítés után legalább fél napot hagyjuk pihenni a masszát, mielőtt felhasználnánk.

A fondant felhasználásakor a nyújtás előtt porcukrot vagy étkezési keményítőt kell a deszkára szórni, hogy ne tapadjon le a massza, ne szakadjon el, hanem szépen, egyenletesen tudjuk nyújtani. A torta bevonásához 2-3 milliméter vastagságú fondant-ra van szükség.

A fondant alá vajas krémet érdemes kenni, de trüffelkrémet is tehetünk alá. Arra ügyeljünk, hogy pudingos, tejes krém ne kerüljön a fondant alá, mert az könnyedén felpuhítja. Ha minimális tej van a krémben, az még nem jelent problémát, de célszerű ezeket elkerülni a biztonság érdekében.

A fondant nem csak teljes torták, tészták bevonására, hanem szobrászkodásra is alkalmas. Cukormázas, csokoládé bevonatú, krémmel bevont tortára is tehetünk fondant-ból készített figurákat, formákat, mintákat. A figuráknak, mintáknak ki kell száradniuk, mielőtt a torta dekorálásánál felhasználjuk.

 

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül a famentes papír? Mutatjuk a választ!

Miből készül a gin? Mutatjuk a választ!