in

Miből készül a gin? Mutatjuk a választ!

Miből készül a gin? Mutatjuk a választ!

 

A gin általában ún. malátázatlan gabonaalapú desztillált etanolból készül. Ez az eljárás nagyon hasonlít a vodkáéhoz azzal a különbséggel, hogy a gin még legalább egy desztillációs folyamaton is átesik, mielőtt a polcokra kerül.

Az újrapárlás azért fontos, mert a gin ennek során kap (gyógy)növényi vagy fűszeres ízesítést. Ezek a bizonyos botanikus alapanyagok többféle eljárásban kerülhetnek a szeszbe, ám erről egy kicsit később…

A párlat fő növényi összetevője, ami minden gint összeköt, a boróka, de emellett szinte bármilyen fűszer beleszórhatnak a lepárlóba a cickafarktól elkezdve a pipacson át hínárig.

A  gin előállításának leghagyományosabb módszere során a botanikus hozzávalókat gabonaszeszben áztatják egy lepárló berendezésben (leggyakrabban rézüstben).

A folyamat ellenőrzött körülmények között történik, és a lepárlómester intenzíven végigköveti a gin elkészülését. Van, hogy az ízesítésre szolgáló növényeket és fűszereket azonnal desztillálják (tehát lepárolják), néha azonban akár 48 órán át vagy tovább is ázni hagyják őket az alkoholban.

A gőzinfúziós lepárlás a ginkészítés modernebb változata, amely során a botanikus alapanyagok és a gabonaszesz egyáltalán nem érintkeznek egymással.

Ennek során a növényi alapanyagokat kosarakba helyezik a lepárlóban, és ahogy a desztillált gőz felszáll a szerkezetben és áthalad a különböző gyógynövényeken és fűszereken, úgy ízesíti a szeszt és hozza létre a gint.

Ebben az eljárásban tehát a gőz, nem pedig az áztatás a technológia alapja, és a végeredmény is sokkal kifinomultabb lehet, mint a hagyományos, üstös eljárás során.

Kevert eljárás

A legtöbb London Dry Gint, amely a ginek klasszikus és legismertebb verziója, áztatásos eljárással készítik, de sokan vannak, akik keverik a két lepárló módszert vagy még ennél is kreatívabban járnak el. A ginek egyik leghíresebb képviselője, a Hendrick’s gin például két eltérő párlatot készít e két eljárással, amiket aztán összekever egymással.

Az viszont biztos, hogy bármelyik metódust is választják a ginkészítő mesterek, a végeredmény egy nem kevesebb mint 70% alkoholtartalmú szeszes ital.

Írd meg az eredményed!

Miből készül a fondant? Mutatjuk a választ!

Miből készül a gyertya? Mutatjuk a választ!