in

Miből készül a gumicukor? Mutatjuk a választ!

Miből készül a gumicukor?

A gumicukorka szénhidrát alapú, zselésítőanyaggal készített, összetett szilárd gél, aminek az egyik legfontosabb jellemzője az íze, amely jobb esetben harmonikus, savanykás, a megnevezésben nevesített gyümölcsre jellemző ízű és még színben is hasonlít a gyümölcsre. A másik nagyon fontos jellemzője a gumicukroknak, a kellemesen puha, mégis szilárd állag.

A termékeket kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom.

  • A kristálycukor tisztított és kristályosított szacharóz, ami egynemű, szemcsés anyag.
  • Minden termék előállítása során glükózszirupot használtak fel, ami keményítőből és/vagy inulinból előállított étkezési szacharidok tisztított és koncentrált (legalább 70 tömegszázalék szárazanyag tartalmú) vizes oldata.
  • A keményítőszörpöt általában a kukoricakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével nyerik. A keményítőszörpöt két adata jellemzi édesipari szempontból, a szárazanyag tartalma és a dextróz-egyenértéke. A dextróz vagy dextróz-monohidrát tisztított és kristályosított, egy molekula kristályvizet tartalmazó D-glükóz.
  • A termékhez hozzáadott invertcukorszirup hidrolízissel (savas vagy enzimes) részben invertált szacharóz esetleg kristályos részt is tartalmazó vizes oldata, amelyben az invertcukor van túlsúlyban.

A szénhidrátok fontosak a gumicukor állagának kialakulásához, nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka. Ezek a cukrok nagyon fontosak a fehérjeláncok közötti kapcsolatok erősítéséhez is. Ezen kívül pedig a glükózsziruptól tovább tárolható minőségromlás nélkül a gumicukor a minőségmegőrzési idejének tartama alatt. A már kész masszát gyümölcslevekkel, aromákkal ízesítik, zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik.

Írd meg az eredményed!

Reziduális szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Miből készül a gin? Mutatjuk a választ!