in

Miből készül a juharszirup? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Miből készül a juharszirup? Mutatjuk a választ!

juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer. Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar Acer saccharum) fa nedvéből állítják elő.

A víz mellett a legfontosabb összetevők a következők:

  • Szacharóz
  • Ásványi anyagok
  • Fruktóz
  • Proteinek
  • Almasav
  • Glükóz (csak az aratási idő végén számottevő).A szirupkészítés egy roppant egyszerű, ám időigényes eljárás, ami a fák megcsapolásával kezdődik. Ez az úgynevezett cukor- vagy juharszezon általában 4-6 hétig tart, a szükséges alapanyagot ez idő alatt lehet kinyerni a fákból. A meleg nyári időszakban a juhar energiát halmoz fel gyökereiben, ami tavaszra cukorrá alakul át. Tavasszal a jellegzetes éghajlatnak köszönhetően a hideg éjszakák és a meleg nappalok hatására a fa bemetszett/megfúrt törzse édes levet enged, melynek nagy része víz. Ez egyedenként átlagosan 20 és 60 liter között van évadonként. Ezt követően a begyűjtött levet beforralva készítik a végleges juharszirupot. A folyamat végére körülbelül 40 liter nedvből lesz egyetlen liter kész termék.

    Ma már műanyag csövekkel vezetik a fák nedvét a szállító jármű konténerébe. Ezzel egy központi helyre viszik a szirupot, A nedvet körülbelül ötvenszer főzik át, hogy elég sűrű legyen. Egy újabb technológia a fordított ozmózis; az így előállított szirup színe és íze különbözik a hagyományostól, mivel a karamellizálódás elmarad. A fák 40 éves koruktól alkalmasak csapolásra. Az észak-amerikai konyha tipikus alkotóeleme; palacsintákba, fagylaltokhoz, jégkrémekhez, nápolyikhoz és más desszertekhez használják.

Írd meg az eredményed!

Agyagozás ovisokkal – Itt megtalálod!

Miből készül a jurta? Mutatjuk a választ!