in

Miből készül a növényi tejszín? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Miből készül a növényi tejszín? Mutatjuk a választ!

 

Mind hidrogénezett növényi fehérjéből készül, és adalékanyagok nagy mennyiségben találhatók bennük. Mint például: hidrogénezett növényi zsír, cukor, tejfehérje, E 322 (lecitin, többnyire szójából), E 420 (szorbit), E 463 (cellulóz), E 472 (tejsavészter).

Mindegyik tartalmazhat tejfehérjét és laktózt, tehát akik erre érzékeny, annak nem javasolt a használata. A habalapok általában 290 kcal, a Hulala főzőkrémek 245 kcal energia tartalmúak.

Növényi tejszínek kínálatában szerepel még a zabtejszín, rizstejszín, szójatejszín és kókusztejszín. A növényi habokban általában pálmazsír, vagy más növényi olajból hidrogénezéssel előállított zsiradék található. A folyékony halmazállapotú zsír a hidrogénezésnek köszönhetően lesz szilárd, zsiradékra pedig azért van szükség, mert ez teszi tartóssá a habot.

A bennük található módosított keményítőre, gluténra érzékenyeknek érdemes figyelni, mivel a gyártóknak kötelező lenne jelezni, de mégis vannak olyan termékek, amelyek nem jelölik a gluténtartalmat.

Tejfehérje-allergiások számára gyártanak már teljesen növényi eredetű habot, amelyben a habképző fehérjét is növényi fehérjével helyettesítik. Laktózérzékenyek pedig már találhatnak a boltok polcain laktózmentes tejszínt is.

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül a növényi sajt? Mutatjuk a választ!

Miből készül a nachos? Mutatjuk a választ!