in

Miből készül a rum? Mutatjuk a választ!

Miből készül a rum? Mutatjuk a választ!

A rum a világ egyik legnépszerűbb itala. Legyen szó bármelyik típusáról, biztos lehetsz abban, hogy te is megtalálod közöttük a kedvencedet. Különlegessége nem véletlen, hiszen már maga az elkészítési módja sem mindennapi. Hiszen az odáig rendben van, hogy a cukorgyártás melléktermékeként megszülető melasz adja az ital alapját, de mégis hogy készül ebből a sötét vagy a fehér rum? Ahogy fentebb is említettük, a rumok alapja az úgynevezett melasz, amely a cukorgyártás melléktermékeként alakul ki. Ha valamelyik italhoz a készítési folyamat kapcsán leginkább hasonlít ez a nedű, akkor az mindenképpen a pálinka, hiszen ott a gyümölcsök erjedését van a hangsúly, itt pedig tulajdonképpen a cukornádén. Ez minden rum készítésének alapja, amely egyik típus esetében sem különbözik. Innentől kezdve azonban számos csavar lesz majd a történetben.

Az erjesztés során a melaszt vízzel hígítják fel, majd élesztőt adnak hozzá. Ez az a pont, amikor elkezdődik az úgynevezett aroma építés, vagyis már ilyenkor elkezdik kialakítani azt a semmihez sem hasonlítható ízvilágot, amit te is jól ismerhetsz, ha ittál már valamilyen párlatot. A folyamat során az élesztő, amelyet hozzáadnak, „elpusztítja” a cukrokat, valamint az alkoholt, amely által szén-dioxid, valamint hő termelődik.

Ekkor alakulnak ki a szaknyelven úgynevezett kongenerek, amelyek a rum fő karakteréért felelősek. Nem mindegy azonban, hogy milyen élesztőt adnak hozzá! Annak idején főleg a természetben előforduló anyagokat használtak fel ehhez a gyártók, viszont ma már sok lepárló különleges, tenyésztett törzseket használ ehhez. Persze vannak olyan gyártóegységek is, akik a sima, ipari élesztőre esküsznek. Ez minden esetben arra van bízva, aki előállítja az italt.

Maga az erjesztés egyébként 1-2 naptól akár 5-10 napig is terjedhet, ennek függvényében pedig észter tartalmuk szerint osztályozhatók a készülő nedűk. Ami bizonyos, hogy a folyamat végén végén 6-7%-os úgynevezett rövid erjedésű, valamint 9-10% hosszú erjedésű cefre jön létre. Ezt pedig attól függően használják fel, hogy milyen típusú rum gyártása a cél.

Következhet a lepárlás!

Ha röviden kellene elmondani, mit is jelent a lepárlás, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a vizet elválasztják az alkoholtól. Lényeges információ ennek kapcsán, hogy a cefre különböző alkoholokat és kongenereket tartalmaz, ezeknek pedig igen eltérőek a forráspontjai.

Először elkészül az előpárlat, majd előjönnek a virágos, gyümölcsös illatok, ami után folyamatosan „olajossá” válik, mígnem elkészül az utópárlat is. Természetesen a folyamat nem magától működik, nagy szerepe van benne a lepárló mesternek, aki precíz munkájának köszönhetően kialakítja a rum egyedi karakterét. Testesebb rumok esetén például később, a könnyedebbeknél pedig hamarabb kezdi el párlatok begyűjtését a középpárlathoz.

Itt az ideje az érlelésnek!

Az érlelés során a készülő párlatra két dolog van hatással. Az egyik a hordó, a másik pedig a levegő. A pihenés során érettebb, simább aromák alakulnak ki és a végleges színét is elnyeri az ital.

Írd meg az eredményed!

Miből készül a whiskey? Mutatjuk a választ!

Miből készül az ecet? Mutatjuk a választ!