in

Miből készül az ecet? Mutatjuk a választ!

Miből készül az ecet? Mutatjuk a választ!

 

Rengetegféle ecet létezik, a karakterük attól függ, hogyan és miből készülnek. Az ecet, mint elnevezés, a latin acetum szóból ered, melynek jelentése savanyú. A jellegzetes ízét és illatát az ecetsav adja, amelyet a fa száraz lepárlási termékeiből vagy szintetikus úton állítanak elő, közvetlenül nem fogyasztható, adalékanyagként használják fel.

Az ecet ipari és biológiai úton is készülhet. Előbbi esetben ipari alkoholból készítik, majd utólag ízesítik, adalékanyagokat, aromát, színezéket, ízfokozót adnak hozzá. Biológiai úton olyan alapanyagból készül, amely erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, ez lehet valamilyen alkoholtartalmú hozzávaló, gyümölcs, zöldség, gabonaféle, méz, cukornád.

Az ecet előállításához szükség van még etil-alkoholra, kiegészítő tápanyagokra, ivóvízre, ecetsav-baktériumra, levegőre és magára az erjesztő berendezésre.

Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.”

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül a rum? Mutatjuk a választ!

Miből készül a virsli? Mutatjuk a választ!