in

Miből készül az ételfesték? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Miből készül az ételfesték? Mutatjuk a választ!

 

Az energiaital mindenkit feldob, de sokan mégis a levertséget választanák, ha tudnák, hogy az innivaló minek köszönheti piros színét. Az E120 jelű kárminvörös festékanyagot ugyanis bíbortetűből állítják elő. A nőstény tetveket megszárítják, kiforralják belőlük a kárminsavat, majd némi timsó és borkő hozzáadásával készül a bíborvörös ételfesték, amely megtalálható a gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben is. Egyeseknél allergiás reakciót okozhat, a vegetáriánusok pedig az állati eredet miatt kerülik.

Azok sem alhatnak nyugodtan, akik szeretik a kék vagy zöld fagylaltokat, illetve a borsókonzervet. Ezekben szinte kivétel nélkül szerepel az E133 jelű ételfesték, amely valójában kőszénkátrány. A samponok és szappanok is gyakran ennek köszönhetik zöldes árnyalatukat.

Az ízek előállítása szintén rejt néhány sötét élelmiszer-ipari titkot. Ugye már ön is elgondolkodott azon, hogy vajon hol terem annyi eper, amennyi a világ összes gyümölcsjoghurtjához elegendő? Nos jó ha tudja, hogy az eperízt valójában egy ausztrál fafajta fűrészporából nyerik főzéssel, valamint alkohol és pár titkos összetevő hozzáadásával. Ha picit változtatnak a recepten, málna-, kakaó-, csokoládé- vagy vaníliaaroma születik. A citromíz sem mindig kötődik citrusfélékhez: ezt az aromát egy penészgomba váladékából nyerik.

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül az étolaj? Mutatjuk a választ!

Miből készül a fehér csoki? Mutatjuk a választ!