in

Miből készül az íj? Mutatjuk a választ!

Miből készül az íj? Mutatjuk a választ!

 

Számtalan íjféle létezik:

Egyszerű botíj, hosszú botíj (Longbow), visszacsapó reflexíjak, íjpuskák, olimpiai íjak, csigás íjak.
Az egyszerű botíj: Ez egy rugalmas bot meghajlítva, két vége közt erős zsinór, állati bél stb. Ez volt minden íjnak az őse. A különböző népcsoportok ezt alakították, fejlesztették tovább.
Ebből az íjból alakult ki később a longbow, vagyis hosszú íj. Főleg angolszász területeken elterjedt, 180-200 cm hosszú, egy darab fából kifaragott íj. Ennek az íjnak előnye volt az, hogy gyorsan elkészült, méretei miatt igen hosszan ki lehetett húzni, így erősebb volt, valamint pontosabb lövést lehetett leadni vele. A fa fajtájától, és keresztmetszetétől, valamint az íj hosszától függött az íj ereje, valamint a húzáshossza.
Hasonló kialakításúak a japán íjak. Ezek bambuszból készültek, és a lovas harcmodorhoz igazodva aszimmetrikus kialakításuk volt. Ez azt jeleni, hogy az íj markolata nem az íj közepén volt, hanem attól sokkal lejjebb, hogy a lovon ülve az íjász kényelmesen tudja használni azt.

A Visszacsapó reflexíj őseink nagyszerű találmánya. Az íj leajzott állapotában c alakja van, és attól erős, hogy felajzáskor a hajlással ellentétes irányba hajlítják. Az íjtest itt már összetettebb: középen egy vékony fa mag található, aminek a két oldalára ragasszák fel erős halenyvvel (tokhal úszóhólyagjából készült enyvvel) a két fő összetevőt: a szarut, és az ínt, a kész íjat pedig nyírfakéreggel borították, hogy megóvják a nedvességtől.
Szarunak a Vizi bivaly szarva a legalkalmasabb, de más állatoké is alkalmas lehet, ha az egyenletes növekedésű és lemezkéi nem hajlamosak a szétválásra. Az ín általában szarvas csánk feszítő ínból származik, ezt szárítás után elemi rostokra szedik, majd szintén halenyvvel ragasztják az íjra. Az íj hasi oldalára kerül a szaru, tehát arra az oldalra, ami leajzott állapotban az ív külső része. Az ín az íj háti oldalára kerül, így felajzáskor már egy előfeszített állapot jön létre, mivel a szaru nyomásnak van kitéve, az ín pedig nyúlik. Az íj megfeszítésekor ez a feszültség még jobban megnő az íjban, és kis mérete ellenére hatalmas energiával repíti ki a vesszőt. Egy ilyen íj elkészítése egy évig is eltarthatott, és hatalmas szakértelmet kívánt a készítőjétől.

Az íj három fő részből áll: Markolat, íjkarok, szarvak.
A markolat: Az íj megtartására szolgál, ez vezeti meg a vesszőt kilövéskor. Vékony csontlemezzel, szaruval, vagy bőrrel borított.
Az íjkarok: Vékony fa mag, egyik oldalán szaru, másik oldalán ín felragasztva. Ez a rész tárolja az energiát az íjban, ha megfeszítjük. A fa mag nem játszik szerepet az íj munkájában, ez csak a hordozó réteg, ide vannak fölragasztva az alkotóelemek.
Az íjszarvak: Az íjkarok végén található merev szarv rész, régen csontból, állati agancsból, vagy keményfából kialakított rész. A szarvak végén található a húrakasztó, vagy húrzseb, ide kell az ideget beakasztani az íj felajzásakor.
Az íj merev szarva, mint egy emelő, vagy erőkar működik az íjon, így ennek hatására gyorsabban, nagyobb energiával repíti ki a vesszőt.

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül az író? Mutatjuk a választ!

Mozgasos jatekok ovisoknak – Itt megtalálod!