in

Miből készül az iránytű? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Miből készül az iránytű? Mutatjuk a választ!

 

Iránytű lehet bármilyen eszköz, amely mágnesezett tűt használ, amely szabadon forog a forgócsapon, hogy a Föld mágneses északi  irányába mutasson .

A mágnesesség törvénye olyan, hogy az ellentétes pólusok vonzódnak. A történelmi egyezmény alapján a mágnes északi pólusa az, amely a Föld északi részére mutat. Ennek eredményeként a Föld mágneses pólusa a földrajzi Északi-sark közelében (a modern ember idejében) déli pólus a mágnesesség értelmében. Ezt a pólust azonban „mágneses északi pólusnak” nevezik, mert intuitívabb egy olyan pólus számára, amely megközelítőleg a földrajzi északot adja.

 

Az alapelem egy mágneses rúd. Ez lehet igazítva egy rúd vasból vagy acélból a  mágneses mező a Föld, majd okozva fűtés és hűtés (lágyítás), vagy dörzsöléssel. Ez a módszer azonban csak kis teljesítményű mágnest állít elő ; más módszerek is előnyösebbek.

Ezt a mágnesezett rudat (vagy mágneses tűt) majdnem nulla súrlódású támaszra helyezik, amely lehetővé teszi, hogy szabadon elforduljon, és igazodjon a környező mágneses mezőhöz. Ezután az egyik végén jelölést helyeznek el rajta, hogy a felhasználó meg tudja különböztetni az északi és a déli irányt. A modern egyezmény szerint az észak felé néző véget valamilyen módon meg kell jelölni, gyakran lumineszcensz vagy vörös festékkel .

 

Írd meg az eredményed!

Miből készül a halva? Mutatjuk a választ!

Miből készül a lakmusz? Mutatjuk a választ!