in

Milyen élősködők jelentenek veszélyt a cicákra, és hogyan védekezzünk ellenük?

Egy macskára számos olyan veszély leselkedik, amelyektől egy gondos gazdi egyszerűen meg tudja védeni. Ilyen például a mérgezés, az ellenséges macskák, az úton közlekedő autók, az állatokat nem kedvelő emberek, és még sorolhatnánk. 

Hirdetés

Ám léteznek olyan veszélyforrások is, melyek nemcsak apró méretűek, hanem ráadásul szinte mindenhol ott vannak, ezért velük már jóval nehezebb felvenni a harcot. Igen, jól sejted, az élősködőkről lesz szó.

 

Miket nevezünk élősködőknek?

 

Alapvetően ide soroljuk a bolhákat, kullcsanokat, rühatkákat, szőrtetveket, de az olyan belsőleg támadó parazitákat is, mint a galand- és orsóférgek, amik a bélrendszerben lakoznak. Ez utóbbiakat általában gyógyszeres kezeléssel és rendszeres féregtelenítéssel lehet kiűzni, a külsőleges élősködők esetén pedig alkalmazhatóak a Petgurunál kapható spot-on cseppek, de a bolhanyakörv vagy rágótabletta is szóba jöhet. 

 

Mindegyikre igaz, hogy a fertőzést könnyebb megelőzni, mint kezelni, és már csak azért is kell kiemelt figyelmet fordítani a védekezésre, mert igen kellemetlen tünetekkel járnak, és komoly szövődményeket is okozhatnak.

 

A kullancsok az emberre is veszélyesek

 

Így a nyár elején bizony már javában benne járunk a kullancsszezonban, ezek a makacs kis vérszívók ott nyüzsögnek az erdőkben, a parkokban, de még a családi házak kertjeiben is. Nagyon könnyű tehát összehozni velük egy “találkozót,” ráadásul ezek a bestiák rendkívül kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, így könnyen találnak maguknak gazdatestet.

 

A kullancsok vérszívás előtt még egészen apróak, emiatt elég nehéz őket észrevenni a macska bundájában. Ahogy azonban táplálkoznak, egyre nagyobbak lesznek, ráadásul az állatot is zavarják, hiszen a nyálukban található anyagok viszketést okoznak.

 

Ha találsz egyet a macskádban, mielőbb szedd ki egy kullancseltávolító csipesz segítségével. Ezt az eszközt szorítsd rá a parazita testére minél közelebb a bőrhöz, majd egy gyors, határozott mozdulattal rántsd ki. 

 

Rendszeresen kezeld a cicát élősködők elleni cseppekkel, mert így nem fognak belőle táplálkozni a kullancsok.

 

A bolhákat nagyon nehéz kiirtani

 

A bolhák a kullancsoknál sokkal kisebb méretű paraziták, melyek ráadásul elképesztően gyorsan képesek szaporodni. Egészséges macskán nehéz észrevenni őket, hiszen a rendszeres tisztálkodás során a nagy részüket elpusztítja. 

 

Ugyanakkor bizonyos időközönként ellenőrizni kell az állatot, mert a bolhák bőrgyulladást és vérszegénységet okoznak, ráadásul az állandó viszketés a cica napjait is megkeseríti. A bolhák ellen hatékonyan védekezni szintén a spot-on cseppekkel és egyéb hasonló készítményekkel lehet.

 

A rühesség fertőző

 

Gyakori betegség még a rühösség, amit szintén apró élősködők, a rühatkák okoznak. Onnan lehet felismerni, hogy az érintett területen a macska bundája kihullik, a bőre kérges, sebes lesz. Elég makacs betegség, aminek a kezelése állatorvosi közreműködést is igényel, hiszen nagy valószínűséggel vényköteles gyógyszerekre lesz szükség hozzá.

 

Írd meg az eredményed!

Natúr dezodorok a tudatos bőrápolás részeként

Kérlek, mondd azt, hogy menni fog ez a könnyű USA földrajzi kvíz