in

Növényvilág – válasz rejtvényhez

Növényvilág – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a növényvilág más néven.

Íme a válasz: Flóra

Mi a növényvilág?

Az összes növényzet.

Mi a Flóra?

A botanikában a flóra (többes számban: flórák vagy florae) fogalomnak két jelentése van. A flóra általános értelemben egy terület (például a Kárpát-medence vagy Magyarország) vagy egy időszak (például a kréta időszak) teljes, elsősorban őshonos növényzete. A flóra alapegysége a faj: egy-egy terület flóráján az ott élő fajok (esetleg faj alatti rendszertani egységek) együttesét értjük. A flóra második jelentése könyv vagy egyéb mű ami egy adott területen vagy időszakban élő növényfaj leírását tartalmazza, lehetővé téve az azonosítást. Néhány klasszikus és modern flóra az alábbiakban kerül felsorolásra.

A flóra szó a virágok római istennője Flora nevéből ered. A kifejezés párja az állatvilágban a fauna. A flórát a faunát és az élet más formáit, például a gombákat együttesen biótának nevezik.

A flóra értelemszerűen függ az adott terület környezeti viszonyaitól és azok kialakulásától, egyebek közt a környező területek hatásától (migráció, izoláció). A növényzet ökológiailag vagy növény társulástanilag körülhatárolható egysége a vegetáció (mint például a homoksivatagok vegetációja).

 

Írd meg az eredményed!

Trinitrotoluol röviden – válasz rejtvényhez

Sumér város az Eufrátesz partján – válasz rejtvényhez