in

Rostmályva – válasz rejtvényhez

Rostmályva – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a rostmályva más néven.

Íme a válasz: Kenaf

Mi a rostmályva?

(Hibiscus cannabinus), más néven KENÁF vagy GOMBÓKENDER (angolul: Kenaf, Bimli, Ambary, Ambari Hemp, Deccan Hemp, Bimlipatum Jute), a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó, rostjáért termesztett kultúrnövény; főként a juta (Corchorus capsularis) helyettesítésére használják. A növény Afrikában vadon nő, de az indiai szubkontinensen már az őskorban termesztették.

A rostmályva a Nyugat számára a XVIII. század végéig ismeretlen volt, ekkor kerültek Angliába az első rostmályvából készült kötéláruk és zsákok. A II. világháború idején kezdték gyakrabban használni, amikor hiány volt jutából és más zsák alapanyagokból. A rostmályva iránti kereslet a háború után is megmaradt, minthogy az addig bevált rostanyagokból továbbra is elégtelen volt a kínálat, az áruk pedig növekedni kezdett. Kubában, az USA-ban és másutt a kormányok támogatták termesztését, a feldolgozást pedig fokozatosan gépesítették.

A növény egyéves lágyszárú, szárának magassága eléri az 5,5 m-t, rostjai főként az alacsonyabb részekben koncentrálódnak. Levelei tenyeresen 5 lándzsás karéjra tagolódnak, halványsárga, rövid kocsányú, piros közepő virágai a levelek hónaljában fejlődnek.

Írd meg az eredményed!

Mű latinul – válasz rejtvényhez

Vegyjel tórium – válasz rejtvényhez