in

Sirályféle vízimadár – válasz rejtvényhez

Sirályféle vízimadár – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a sirályféle vízimadár más néven.

Íme a válasz: Csér

Mi a sirályféle?

A sirályfélék (Laridae) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe tartozó család. Korábban a csérféléket is ide sorolták. 6 nem és 51 faj tartozik a családba.

A sirályfélék családjában nemrégen lezajlott genetikai alapú vizsgálatok némileg átrendezték a hagyományosan megszokott képet.

A családba sorolt fajokat korábban szinte kivétel nélkül a Larus nembe sorolták. Később bizonyos morfológiai és élettani tulajdonságok miatt néhány fajt leválasztottak a nemből és különálló nemeket hoztak létre számukra (Pagophila, Rhodostethia, Xema, Creagrus és Rissa).

A család zömét azonban továbbra is a Larus nembe sorolták, melyet több alnemre bontottak fel.

A Larus nem volt korábban a sirályfélék legnagyobb neme, melybe 45 fajt soroltak. Az újabb vizsgálatok kiderítették, hogy a nem úgy polifiletikus, így több apróbb nemre bontották. Valamennyi új nem korábban a Larus nem alnemeként volt használatban. Nem minden rendszer vette át az új felosztást, így elég gyakran lehet továbbra is találkozni a sok fajt magában foglaló Larus nemmel. Valamennyi faj szinonim neveként elfogadható a régebben használt név is.

 

Írd meg az eredményed!

Sirályféle madár – válasz rejtvényhez

Lengyel író költő – válasz rejtvényhez