in

Zalaegerszeg városrészei – válasz rejtvényhez

Zalaegerszeg városrészei – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi Zalaegerszeg városrészei más néven.

Íme a válasz: Ola, Andráshida, Bazita, Besenyő, Botfa, Bozsok, Csács, Csácsbozsok, Ebergény, Gólyadomb, Kaszaháza, Kertváros, Landorhegy, Nekeresd, Neszele, Páterdomb, Pózva, Ságod, Szenterzsébethegy, Vorhota, Zalabesenyő

Mi Zalaegerszeg városrésze?

Növekedése során Zalaegerszeg sok szomszédos települést magába olvasztott. Legkorábban, 1887-ben, Ola községet csatolták a városhoz, ma ez már a tulajdonképpeni városközpont egy részét alkotja. További egyesítések: 1933-ban Kaszaháza, 1958-ban Zalabesenyő, 1963-ban Csácsbozsok és Pózva, 1969-ben Bazita, Andráshida, Szenterzsébethegy, Ebergény és Ságod, 1981-ben pedig Botfa vált Zalaegerszeg részévé.

Ola a városhoz csatolása előtt gazdagnak számító falu volt. Szinte minden háznál lehetett bort kapni, gyakori foglalkozás volt a varga és a hentes. Saját temetővel és kápolnával rendelkezett, amelyeket a módosabb céhtagok építettek és tartottak fenn. Miután 1887. november 24-én – Kovács Károly polgármestersége alatt, a városhoz csatolták, elszegényedett, a tehetősebb réteg beköltözött a város központi részeibe. Itt található a Göcseji Falumúzeum, amely Magyarország első szabadtéri néprajzi múzeuma volt, az ország egyetlen olajipari múzeuma, benne szoborpark, ill. egy 17. századi kápolna és a II. világháborúban elesett szovjet katonák temetője.

Írd meg az eredményed!

Csak a szerencsén múlik kvíz 4. – Ma is mutatjuk a legújabb kérdéseket!

Szilícium ásvány – válasz rejtvényhez