in

Dilemma szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Dilemma szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Kényszerű, szorult helyzet, amelyben két egyforma értékű, rendszerint kellemetlen lehetőség között kell választani.

FilozófiaKövetkeztetési módszer, amikor az első tétel feltételesen szétválasztó, azaz kétféle lehetőséget tüntet fel, de mindkét lehetőségből ugyanaz a következmény vonható le.

A dilemma egy olyan helyzet, amikor valakinek két vagy több lehetséges megoldás közül kell választania, és mindegyik megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. A dilemmat gyakran úgy írják le, mint egy “két rossz közül a kisebbik” helyzetet.

A dilemma szó a görög “di” (két) és “lemma” (választás) szavakból származik.

A dilemma a mindennapi életben gyakran előforduló helyzet. Például egy diák dilemmába kerülhet, ha el kell döntenie, hogy melyik egyetemre menjen, egy házaspár dilemmába kerülhet, ha el kell döntenie, hogy gyereket vállaljon-e, vagy egy vállalat dilemmába kerülhet, ha el kell döntenie, hogy melyik piacra lépjen be.

A dilemma gyakran szerepel a filozófiában és a vallásban is. Például Sokrates dilemmába került, amikor választania kellett a halál és a hazudozás között. A Biblia számos dilemmával foglalkozik, például azzal, hogy hogyan lehet megőrizni a hitet a nehéz időkben.

Íme néhány példa a dilemma szó használatára:

  • “A házaspár dilemmába került, hogy elváljanak-e vagy sem.”
  • “A vállalat dilemmába került, hogy melyik technológiát alkalmazza.”
  • “A filozófus dilemmába került, hogy hogyan lehet igazolni a létezést.”

A dilemma egy összetett fogalom, amely sokféleképpen értelmezhető. Azonban a lényeg ugyanaz: a dilemma egy olyan helyzet, amikor valakinek két vagy több lehetséges megoldás közül kell választania, és mindegyik megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.

Írd meg az eredményed!

Paradigma szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Terminus technicus jelentése