in

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor kutyaeledelt választasz kedvencednek?

Megtalálni az ideális kutyatápot közel sem egyszerű feladat, de szerencsére nem is lehetetlen. Ám tény, hogy ma már rengeteg gyártó termékei versenyeznek a gazdik kegyeiért, illetve azt se feledjük, hogy a négylábúak igényei is különbözőek.

 

A választás során alapvető, hogy egy jó minőségű, teljes értékű eledel mellett tedd le a voksod, de még így is igen széles kínálatból kell megtalálnod a kutyád számára a legjobbat. Mi alapján szűkítsd tovább ezt a kört? Segítünk!

Hirdetés

Az eb életkora

 

Bár sokaknak nem jut eszébe elsőre, de az életkor alapján is fontos különbséget tenni az állat étkezését illetően. Szerencsére ezt a gyártók is nagyon jól tudják, így például a Kutyakajas.hu Webáruházból rendelhető Julius K9 tápok esetében is kapni külön kiskutyáknak, felnőtt ebeknek és idős blökiknek való eleséget. 

 

Az elsőt általában puppy vagy junior jelöléssel látják el, a felnőtteknek való tápok csomagolásán az adult feliratot keresd, a korosabb kutyáknak pedig senior eleség dukál. Jó, ha tudod, hogy ezek nemcsak a csomagolásban és esetleg a szemcseméretben különböznek, hanem az összetevőikben is, és pontosan ez a lényeg.

 

A kiskutyák fejlődésben lévő szervezetének ugyanis más tápanyag-összetételre van szüksége, mint a már kifejlett ebeknek, ugyanígy a “nyugdíjaskorú” kedvencek táplálkozási igényei is eltérőek.

 

Habár a kutya fajtája is befolyásolja, de általánosságban elmondható, hogy 1 éves korig kölyöktáp javasolt, seniorra pedig akkor célszerű áttérni, ha kistermetű kutyánk 9-10 éves, nagy termetű kutyánk 8 éves. 

 

A kutya életmódja

 

A táplálkozás során természetesen nem mindegy az sem, hogy az eb milyen életvitelt folytat. Értelemszerűen mások lesznek az igényei egy keveset mozgó, kicsi lakásban tartott kutyusnak, mint egy olyan állatnak, aki naponta 5-10 kilométert fut a gazdájával, netán versenyez is. Ugyanígy külön kategóriát képviselnek a munkakutyák, akik például egy juhnyáj terelésével, túlélők felkutatásával vagy kábítószer kiszimatolásával töltik a mindennapjaikat.

 

A Julius K9-nél azonban erre is gondoltak, hiszen külön termékcsaládokkal állnak a gazdik rendelkezésére: a Utility dog a munkakutyák, a City Dog a városi lakásban élő, a Race Dog tápok pedig az aktív életet élő vagy versenyszerűen sportoló ebek számára készültek. Mindegyik más-más összetétellel rendelkezik, hogy maximálisan kielégítse az állatok tápanyagigényét.

 

Speciális tápok egészségügyi problémákra

 

Sajnos előfordulhat, hogy kedvencednek valamilyen egészségügyi gondja van, emiatt speciális étrendet igényel. Ez a legtöbb esetben ételallergiát jelent, sok kutya allergiás például a csirkehúsra, de a gluténérzékenység is egyre sűrűbben fordul elő.

 

Emellett különleges étrendet indokolhat még a diabétesz, a vesebetegség vagy a súlyos elhízás is. Mielőtt azonban speciális tápra váltasz, mindenképp egyeztess az állatorvossal!

Írd meg az eredményed!

Gyümölcs vagy zöldség? Melyik osztályba tartoznak ezek a növények? KVÍZ

Mit jelent a vonzalom?