in

Mit kell tudni az országúti kerékpárokról? Ezek a legismertebb típusok!

Egyetlen évszázad alatt rengeteget változott a kerékpáros kínálat és mára különféle kategóriákkal találkozhatunk a piacon: a szabadidős célokra használható darabok világában megjelentek a túrázásra és a teljesítménycentrikus felhasználásra tervezett biciklik.

 

Cikkünkben most kifejezetten az országúti bringára szeretnénk fókuszálni, s megnézzük, milyen bringák születnek ezen csoportosításon belül. Ezenkívül utánajárunk, hogy kinek melyiket érdemes választania. Tarts velünk, hátha segíthetünk neked!

Hirdetés

Hogyan változott a kínálat?

 

A kategórián belüli kategóriák létrejöttének számos oka van, leginkább az, hogy a gyártók elkezdtek igazodni a különféle szabadidős tevékenységekhez. Bizonyos kerékpárokkal már nemcsak az aszfalton, hanem a terepen is lehet járni. A Bikepro.hu kerékpáros webshop országúti kerékpár kínálatában szemügyre is vehetünk néhány érdekes darabot.

 

Van némi átfedés a felhasználás terén, ám az országúti típusok választéka mégis széles. Valójában, amikor ilyen kerékpárt szeretnénk beszerezni, akkor azt kell tudnunk, hogy pontosan mire van szükségünk.

 

Néha-néha részt vennénk versenyeken is? Esetleg csak túrázgatni szeretnénk? Milyen terepen használnánk a bicajt, és milyen távokat tennénk meg? Ezen kérdések mindegyike meghatározhatja a kiválasztási folyamatot.

 

Országúti bringatípusok

 

Most pedig vegyük górcső alá a különféle országúti kategóriákat! El lehet indulni a teljesítmény-centrikus irányba, amely vonalon az aerodinamikára és a tömegre kihegyezett típusok élveznek elsőbbséget. Sőt, a két tulajdonságot egyesítő változat is terjedni kezdett. Ezt a Specialized márka kínálata mutatja be a legjobban.

 

Ezzel az iránnyal azonban vigyázni is kell! Leginkább ugyanis e versenyzők aknázzák ki az ilyen bicajokban rejlő lehetőségeket, de mi, a “rajongók”, nem biztos, hogy ugyanilyen hajlékonysággal és erővel rendelkezünk.

 

Túrabringák hobbi célokra

 

Az endurance kategóriába azokat a kerékpárokat tudjuk sorolni, amelyek nem feltétlenül a versenyszerű felhasználásra, sokkal inkább a szabadidő-sportolás célokra lettek tervezve. Ezek leginkább a kényelmi és biztonsági szempontokat tartják szem előtt.

 

A Gravel típusú biciklik, a korábban említett változatokkal szemben, nemcsak aszfalton, hanem terepen is hasznosíthatók. Ezek lehetővé teszik, hogy szabadon kalandozzunk, így ugyanis nem vagyunk az aszfalthoz kötve.

 

Végül, a klasszikus túrakerékpárokat is meg kell vizsgálnunk, amelyek legfőképpen a többnapos, csomagos túrákhoz alkalmasak.

 

Nagyon sokféle túrabicikli létezik tehát, s a jövőben valószínűleg még többen fogják keresni őket, hiszen egyre többen vágynak arra, hogy kiszakadjanak a hétköznapi mókuskerékből. Mit gondolsz, hozzád melyik változat passzol?

Írd meg az eredményed!

Miért megállíthatatlan a LED szalag közkedveltsége?

Élezd meg az eszed ezzel a gyors kémiai teszttel! Penge leszel benne? 1. rész KVÍZ