in

Releváns szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Releváns szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Fontos, idevágó, tárgyhoz tartozó, jelentős, jelentékeny, lényeges, meghatározó.

A releváns szó szinonimái: kapcsolatos, egységes, kapcsolódó, szóló, tartozó, vonatkozó, kötődő, összefüggő, rokon, idevágó, kapcsolatban álló, összefüggésben álló.

>A releváns szó leggyakoribb jelentése: a tárgyhoz tartozó vagy kapcsolódó dolog, röviden: idevágó. Jelenthet még fontos, lényeges dolgot, mint például jogi környezetben releváns bizonyíték a perdöntő.

A releváns szó latin eredetű, a „relevare” szóból származik, amely „felfelé emelni, kiemelni” jelentéssel bír. A magyar nyelvben a releváns szót gyakran használják a következő kifejezésekben:

  • releváns információ
  • releváns szempont
  • releváns kérdés
  • releváns bizonyíték

A releváns szót a következő esetekben használhatjuk:

  • Ha egy információ szorosan kapcsolódik egy adott témához, akkor azt mondjuk, hogy releváns az adott témához. Például, ha egy cikk a klímaváltozásról szól, akkor a cikkben szereplő információk relevánsak a klímaváltozás témájához.
  • Ha egy szempont fontos vagy lényeges egy adott döntéshozatalhoz, akkor azt mondjuk, hogy releváns az adott döntéshozatalhoz. Például, ha egy cég vezetősége döntést hoz arról, hogy befektet-e egy új technológiába, akkor a technológia költségei és előnyei relevánsak a döntéshez.
  • Ha egy kérdés fontos vagy lényeges egy adott témával kapcsolatban, akkor azt mondjuk, hogy releváns az adott témával kapcsolatban. Például, ha egy bíróság tárgyaláson a vádlott felelősségét vizsgálja, akkor a vádlott érvei relevánsak a felelősség kérdésével kapcsolatban.
  • Ha egy bizonyíték fontos vagy lényeges egy adott ügyben, akkor azt mondjuk, hogy releváns az adott ügyben. Például, ha egy bűnügyi tárgyaláson a vádlott ártatlanságát bizonyítják, akkor a vádlott alibije releváns az ügyben.

A releváns szót gyakran használják a keresőoptimalizálásban (SEO) is. A keresőmotorok a releváns információkat helyezik előtérbe a keresési eredmények között. Ezért fontos, hogy a weboldalakon és a weboldalakon található tartalmak relevánsak legyenek a célközönség számára.

Írd meg az eredményed!