in

Hócsalán jelentése, más néven- válasz rejtvényhez

Hócsalán – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a hócsalán más néven.

Íme a válasz: Rami

Hócsalán jelentése

A „hócsalán” szó két jelentéssel bír a magyar nyelvben.

  • Növénynév: A hócsalán (tudományos neve: Boehmeria nivea) egy Kínában őshonos csalánfaj, amely már az ókorban is használt textil alapanyag volt. A növény szárából készülő szál fényes, erős és strapabíró, nyáron hűsít, jól vezeti a nedvességet, antibakteriális, és minden mosással egyre selymesebbé válik.

  • Képzős szó: A „hócsalán” szóból képzett szavak általában a hócsalánból készült termékeket, vagy a hócsalánra jellemző tulajdonságokat jelölnek. Ilyen szavak például a „hócsalánvászon”, a „hócsalánpamut”, a „hócsalánrost”, a „hócsalánszappan”, a „hócsalántetű”, vagy a „hócsaláncsípés”.

A „hócsalán” szó a „csalán” szóból származik, a „hóc” pedig a „hó” szóból. A „hócsalán” szó tehát a „hóhoz hasonló csalánt” jelenti. Ezt a jelentést a növény szárának fehéres színe és a téli időszakban is megmaradó zöld levelei adják.

Hócsalán más néven

A hócsalánnak többféle neve van a világon, amelyek általában a növény szárának fehéres színére utalnak.

  • Kínai fű (China grass)
  • Rami
  • Selyemcsalán

A hócsalánt a világon több mint 50 országban termesztik, elsősorban textilipari célokra. A növény rostja fényes, erős és strapabíró, ezért kiválóan alkalmas ruházati cikkek, például vászon, szatén, és selyem előállítására. A hócsalánt használják még papírgyártásra, építkezési anyagok előállítására, és a kozmetikai iparban is.

Mi a Rami vagy hócsalán?

A rami (ejtsd: / ˈ r eɪ m i / , RAY -mee ; a maláj rami szóból ) a csalánfélék családjába tartozó virágos növény , Kelet- Ázsiában őshonos . Egy lágyszárú évelő növény, amely 1,0–2,5 m magasra nő; [1] a levelek szív alakúak, 7–15 cm hosszúak és 6–12 cm szélesek, aljuk fehérek, sűrű, kis szőrökkel – ettől ezüstös. kinézet; a csalántól eltérően a szőrszálak nem csípnek. Az igazi rami ill A kínai füvet kínai növénynek vagy fehér raminak is nevezik .

A hócsalán egy rettentő szívós, elég igénytelen, és bőséges alapanyagot szolgáltató növény. Egy évben 4-6 alkalommal betakarítható. A gondozása nem okoz túl sok fejtörést a termesztőknek, sokkal kevesebb vizet igényel, mint pl a pamut, és a betegségekkel, kártevőkkel szemben is ellenállóbb.

A textil szál a növény szárából készül, ahol a rostokat gumiszerű bevonat veszi körül. Ennek eltávolítása már kicsit energia-, és munkaigényesebb folyamat.

Írd meg az eredményed!

Tudod, hogy miért olyan pihentető az alvás a boxspring ágyakban?

Dorog melletti hegy – válasz rejtvényhez