in

Ír és skót népi tánc – válasz rejtvényhez

Ír és skót népi tánc – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az ír és skót népi tánc más néven.

Íme a válasz: Reel, JIg, Strathspey

Melyek az ír és skót népi táncok?

A reelek az elképzelések szerint egy 16. századi ír tánc (The Hey) zenéjéből alakultak ki, de Írországon kívül máshol is népszerűvé váltak. Rendkívül kedveltek voltak Skóciában, Észak-nyugat Angliában, és a bevándorlók közvetítésével eljutottak Quebecbe is. Általában 4/4-es vagy 2/4-es üteműek, az ütemen belül általában az első és/vagy a harmadik negyed hangsúlyos.

A jig szintén nagyon népszerű mind Írország, mind Skócia népzenéjében, bár előbbi helyen a csak második a “rangsorban” a reelek után. Eredete azonban inkább a németajkú országok tánckultúrájához köthető. A skót táncok kíséretéül szinte mindig a 6/8-os (double) vagy 12/8-os (single) jigek szolgálnak, de léteznek ezeken kívül 9/8-os ütemű jigek is. Ez utóbbiakat slip jigeknek nevezik és viszonylag ritkák a skót népzenében, de egy-két ceilidh-tánc, például a közkedvelt “Strip the Willow” kísérő zenéi.

A strathspey egyedi skót tánc, illetve dallam, nevét Skócia egyik tájáról, a Spey folyó völgyéről kapta (strath=völgy), mivel a hagyományok szerint itt jött létre. Két lépést használnak általánosan, ezek a “strathspey travellig step” és a “common schottische” vagy “strathspey setting step”. Maga a dallam lassú, 2/2-es vagy 4/4-es ütemű; egyedi jellegét a pontozott nyolcadok sokasága adja.

 

Írd meg az eredményed!

Rába német neve – válasz rejtvényhez

Baráber szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!