in

Ismertették a 2024-es autópálya-matrica árakat

Minden évben hosszan találgatják – főleg a pénztárcájukra érzékeny autósok –, hogy milyen áron juthatnak majd hozzá az autópálya-matricákhoz a következő évben, érdemes lesz-e alternatív útvonalakat keresni a fizetős szakaszok helyett, vagy a kedvező árak miatt már csak kedvtelésből is az autópályákon közlekednek majd egy jó áron megcsípett éves matricával.

 

Az idei találgatásnak azonban szeptember első felében – legalább erre az évre – vége szakadt, hiszen közlésre kerültek a végleges, hivatalos autópálya-matrica árak a 2024-es naptári évre vonatkozóan! 

 

Továbbra is megéri online megvenni

 

Az éves matrica elővásárlás várhatóan ebben az évben is megkezdődik már 2023. december 1-jétől. Ami azért fontos információ, mert jelenlegi tudásunk szerint az autópálya-matrica 2024-es esztendőre vonatkozóan is online váltható meg a leghatékonyabban, a legkényelmesebben, minden szempontból a leginkább biztonságosan.

 

Szóval mindenki pontosan kiszámíthatja, hogy közlekedési szokásaihoz melyik konstrukció illeszkedik a leginkább, vagyis hogy melyik a leggazdaságosabb megoldás, illetve kell-e változtatni a jól bevált fizetős útszakasz használati szokásokon.

Hirdetés

Autópálya-matrica árak 2024-ben

 

Az aktuálisan érvényben lévő előírások alapján a 2024-es e-matricák (vagyis az időalapú útdíj) ára az előző évi augusztusi fogyasztói árak alapján kerül meghatározásra, ami 16,4 százalékos drágulást vetít előre. A legtöbbeket érintő D1 kategóriában például a 10 napos matrica 5500 Ft-ról 6400 Ft-ra, az éves 49190-ről 57260 Ft-ra drágul.

 

Az előző évben – tehát idénre vonatkozóan – másképp zajlott a drágulás, nem egységesen változtak az árak, a leggyakrabban vásárolt, vagyis legnépszerűbb éves országos és megyei matricák csak mintegy 5-5 százalékkal kerültek többe, míg több más konstrukció ára akár 40-70 százalékkal is emelkedett.

 

Nemcsak a matricák ára növekszik, hanem a díjfizetéssel terhelt útszakaszok ára is. A várhatóan fizetőssé váló szakaszokat az alábbi felsorolásban próbáljuk csokorba szedni:

 

Fizetőssé válhatnak a 2024-es évtől kezdődően 

 

  •  az M0, jelenleg még ingyenesen használható szakaszai
  • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza
  • az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig tartó szakasza
  • és az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig
  • az M4-es Jászberénytől Abony-északig és Abony-kelettől Szolnok-nyugatig
  • az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont között.

 

A B2 (busz) kategória is változik

 

Ne feledjük, hogy van még egy nagyon fontos változás: a B2, buszos díjkategóriára megváltott heti és havi jogosultságok 2024. január 31-én 24 óráig maradnak érvényben. 2024. február 1-jétől B2 díjkategóriára nem váltható e-matrica-jogosultság, hanem a 3,5 tonnás tehergépkocsikhoz hasonlóan, a HU-GO rendszerben kell utánuk útdíjat fizetni.

Írd meg az eredményed!

Foglalkoztató füzetek az ovis, iskolás korosztálynak

Kisbútorok, amikkel igényesen megoldható a tárolás