in

Jó tanácsok azoknak, akik nehéz súlyokat emelgetnek

Sportolni nagyszerű dolog! Az egészséges életmód elengedhetetlen része a napi legalább félórás mozgás: ám nagyon nem mindegy, hogy mit sportolunk, főleg, ha aranyeres problémáink vannak!

 

Cikkünkben e szempontból vizsgáljuk meg a kérdést, megnézzük, mit tehetnek azok a sportolók, akik rendszeresen gyúrnak, nehéz súlyokat emelnek, hogy ne legyenek aranyeresek. Amennyiben viszont már megjelent a betegség, érdemes a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni: itt ugyanis tapasztalt proktológusok fogadják a pácienseket, és életmódtanácsokkal is ellátják őket a tünetek csökkentése érdekében.

 

Mi az aranyeresség?

 

Az aranyeresség egy ismert népbetegség, egyre többeket érint: fiatalokat is! A vélekedésekkel ellentétben ugyanis nemcsak a székrekedés okozhat aranyeret, hanem más okok is. A stressz például teljesen felboríthatja az immunrendszerünket, a sok idegeskedés hasmenéssel is járhat, ami szintén vezethet aranyerességhez.

Hirdetés

Aranyere tulajdonképpen mindenkinek van: ez egy visszér a végbél alsó részénél, célja, hogy megakadályozza az önkéntelen székletürítést, szellentést. Amikor azonban begyullad, az nagyon fájdalmas, akár vérezhet is: ezt nevezi a köznyelv aranyérnek.

 

A visszérben lévő vér pangani kezdhet, ha nem tud megfelelően áramlani: ez akkor fordul elő, ha valamilyen oknál fogva megnő a hasűri nyomás. A legészrevehetőbb ez azoknál az embereknél, akik ülőmunkát végeznek, illetve túlsúlyosak. De a várandós kismamáknál is fennáll ez a helyzet.

 

Éppen ezért javasolják a szakértők, hogy rendszeresen álljunk fel az asztaltól, mozgassuk át a testünket, mert így csökkenthető a hasűri nyomás is. A sportolás mindenképpen jót tesz.

 

Miért is nem jó, ha nehéz súlyokat emelget valaki?

 

A sportok közül azonban nem mindegy, hogy mit választunk. Jó lehet a futás, a gyors séta, az úszás, a jóga, a kerékpározás, a labdajátékok, stb. A súlyemeléssel azonban vigyázni kell! Az aranyérre hajlamos embereknél jobb kerülni a nehéz tárgyak emelgetését.

 

Ilyenkor ugyanis a hasűri nyomás fokozottan jelen van: az erek megfeszülnek, de az aranyérben lévő vér nem tud megfelelően áramolni, így megpattanhat – ez okozza a vérzést. Amennyiben tapasztaljuk a tüneteket, jobb, ha pár napra felfüggesztjük a megerőltető edzéseket, helyette valami könnyedebbet választunk.

 

Mire figyeljünk?

 

Az orvosok azt tanácsolják, ügyeljünk a súlyemelés során a megfelelő légzésre. Nagyon fontos például, hogy a gyakorlat kezdetén vegyünk egy mély levegőt, majd nyomjuk azt a torkunk felé, miközben emeljük a súlyzót. Egészen addig ne fújjuk ki teljesen a levegőt, míg fel nem álltunk a nehéz súllyal. Ha így teszünk, csökkenthetjük a záróizmokra, belső szervekre nehezedő nyomás. Végezzünk a gyakorlattal minél hamarabb, hogy a végbélre ható nyomás mielőbb rendeződjön. 

 

Jó tanácsaink nem csak a súlyemelőknek szólnak!

 

A fentieket bárki tudja alkalmazni, aki nehéz súlyokat emel: a bútorszállítók, a sofőrök, raktárosok épp úgy, mint a nagyobb gyermeküket karban hordó anyukák, apukák. A helyes légzéstechnika elsajátítása igényel némi figyelmet, de meg lehet tanulni.

Írd meg az eredményed!

Retró tévéműsorok kakukktojás kvíz – Megtalálod az oda nem illőt?

Hogyan teremtsd meg a stresszmentes otthont?