in

Kisállattal külföldre? Mire kell figyelnünk egy ilyen utazás során?

Gazdiként sokaknak nem is kérdés, hogy a kisállat, a család kis kedvence semmiképp sem maradhat otthon egy külföldi utazás során. Azonban ilyenkor számos kérdés felmerül, melyekre érdemes időben megszerezni a válaszokat, hogy ne érjen senkit meglepetés a határ túloldalán.

 

Kisállattal külföldre? Csak állatútlevéllel!

 

Házi kedvenceink az Európai Unió országaiba csak állatútlevél birtokában utazhatnak. Mivel ennek kiállítása az állatorvos jogköre, így kötelezően meg kell látogatnunk még az az út megkezdése előtt. További előkövetelmény még, hogy gondoskodnunk kell az állat beazonosíthatóságáról, azaz a chipeléséről is, ha addig még nem tettük meg. Ezenkívül kötelező még egy vizsgálat is, mely igazolni fogja, hogy egészséges és utazásra alkalmas a kedvencünk.

Hirdetés

De ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről sem! Már nem csak saját magunkra, de a kisállatainkra is köthetünk. Ennek díját nem érdemes megspórolni, mert ahogy emberek esetén, úgy náluk is jelentős kiadást jelenthet akár egy kisebb sürgősségi beavatkozás is.

 

Honnan informálódhatunk a szabályokról és arról, hogy mire kell figyelni?

 

Ebből a cikkből mindenképp. De az állatorvosok is bátran felkereshetőek, főleg ha egyébként is mennünk kell az útlevél kiállítása miatt. Emellett a Magyar Állatorvosi Kamara honlapját is érdemes böngészni, mert akár országonként is eltérhetnek a szabályok.

 

Vannak kötelező oltások az út előtt?

 

Érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkezzen a kedvencünk, de az EU-n belül ezenfelül nincs további speciális oltási elvárás.

 

Ellenben ha nem uniós országba megyünk, akkor hazafelé (a schengeni határ átlépéséhez) kelleni fog egy igazolás arról, hogy az állat szervezetében megfelelő az ellenanyagszint a veszettséggel szemben. Ezt vérmintából készítik el, 2-3 hetes átfutási ideje van és legkorábban 30 nappal az oltást követően kezdhető meg a vizsgálat. Az oltássorozat megszakadásáig érvényes marad az igazolás.

 

Pár országban (például Málta, Írország, Egyesült Királyság, Finnország) van olyan elvárás, hogy az állatnak a belépést megelőző 48-120 órán belül Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést kell kapnia. Ennek meglétét az útlevélbe rögzíti az állatorvos.

 

Vigyünk magunkkal valamilyen gyógyszert?

 

A kisállatunk első útja előtt mindenképp készüljünk nyugtatóval és stresszoldóval. De erre akkor is szükségünk lehet, ha sok idő telt el a legutóbbi utazás óta. Széntablettát és bélfertőtlenítőt szintén érdemes magunkkal vinni, mert az emésztésükre hatással lehet a stressz. A megszokott tápját mindenképp vigyük magunkkal! Kötszer és sebtapasz is jól jöhet, de ebből megfelelő az is, amit magunknak tettünk el.

 

A macskák számára nagyobb stresszt jelent egy ilyen külföldi út, mivel jobban kötődnek a környezetükhöz, mint például egy kutya. Épp ezért náluk fontos, hogy ha autóval megyünk, akkor például kezdjük már jóval előtte hozzászoktatni az autózáshoz, és persze a dobozához is, amelyben szállítva lesz.

 

Minél jobban figyelünk rájuk, minél kevésbé érzik meg a változást, annál könnyebb lesz velük az utunk.

Írd meg az eredményed!

Bukkális masszázs segítségével kíméletesen szépülhet arcbőrünk

Hogy írjuk helyesen imádkozni? – Íme a válasz!